Koch tar ansvar for egen historie

Klikk for stort bildeAvisutklipp, 1985 

I november 2019 dro Arkiv i Nordland til Glasshuset for å hente et spennende og viktig arkiv - arkivet etter Otto Koch AS.

Firmaet ble etablert av Otto Koch (1844-1908) i Bodø i 1874. I denne perioden var byen i vekst, mye på grunn av at fisket i området var godt. Koch ble etter hvert Nord-Norges største varemagasin med kunder fra hele landsdelen.  

 Da Otto Koch døde i 1908 tok sønnen Haakon over. Han var kjøpmann og politiker og var leder fram til 1945, da Otto Albert Koch (1921-2000) overtok. Otto var oppkalt etter sin farfar og Høyrepolitiker. Han drev bedriften gjennom etterkrigstid og inn i en ny tid, som moderne kjøpesenter.

Firmaet er fortsatt i familien og drives av Otto Kochs etterkommere. Klikk for stort bildeJohan, Preben og Morten Koch sammen med Arkiv i Nordlands fotoarkivar Espen Kjelling. Solveig Lindbach Jensen   

 

Arkiv i Nordland er glade for at Otto Koch AS tar ansvar for egen historie og sørger for at arkivet sikres for ettertiden og gjøres tilgjengelig for publikum. Det er en samling med korrespondanse, regnskap, varekataloger, avisutklipp og fotoalbum. Vi antar at det er rundt 1700 fotografier i arkivet.  

I dette arkivet vil man finne Bodø-historie, men også samfunns- og reklamehistorie.  Ikke minst vil man få et innblikk i hvordan nordlandsamfunnet vårt har vokst og endret seg fra varemagasinet Koch på 1800-tallet til Koch glasshuset i vår egen tid. Klikk for stort bildeFra et av fotoalbumene som er avlevert til AiN.  

Otto Koch 1912 - Klikk for stort bildeAvisutklipp, Otto Koch 1912 Arkiv i Nordland