50-årsfeiring i Bodø/Glimt

Spør før bruk - Klikk for stort bildeBodø/Glimt A-laget 1963Frem til 1963 var nordnorske lag «utestengt» fra allnorsk fotball. Helgen 23. til 25. august markerte F.K Bodø/Glimt at de, og 3 andre nordnorske lag, for første gang fikk delta i den norske cupen.

Argumentene fra Norges Fotballforbund var at det i Nord-Norge, nord for Trøndelag, var for dårlige fotballbaner til at likeverdige kamper kunne spilles. Sannheten var heller at NFF mente at de nordnorske lagene ikke holdt god nok kvalitet, men turte ikke å uttrykke det. En slik diskriminering var uhørt!
Den legendariske Formannen Trygve Tessem i Ski- og fotballklubben Bodø-Glimt, som var klubbens navn da, forsto at om klubben og Nord-Norge skulle vinne frem i sine krav om fullverdig medlemskap i NFF, måtte det ett eller flere gode lag til i Nord-Norge. 


Trygve Tessem - Klikk for stort bildeTrygve TessemTidlig på 60-tallet hadde Glimt skapt et godt lag med Harald ”Dutte” Berg, Arne Hanssen og keeper Reidar Tessem i sentrale posisjoner. Men laget manglet den store strategen, treneren og spilleren med den gode erfaringen. Da Arvid Halvorsen, selv Norgesmester med Skeid Oslo flyttet til Bodø i arbeidssammenheng, falt den siste brikken på plass: Treneren.


Dette fikk enorm betydning for klubben og A-laget. Hans autoritet og treningsprinsipp, samt det å få frem det beste i hver spiller til gagn for laget, var som en vitaminsprøyte for spillerne.
1963 var første året NM ble arena for hele fotball Norge. Som kompensasjon for ”svelgte kameler” i NFF, måtte de 4 lagene fra Nord-Norge spille kamper innbyrdes, slik at ”bare” 2 lag kunne avansere til 2.runde! Historien endte med at Glimt slo ut Norild fra Vadsø, Nidelv fra Trondheim og Rosenborg fra Trondheim. De 2 siste kampene ble spilt i ….. ja, Trondheim.


I 4. runde møtte Glimt Frigg Oslo i Oslo (!) på Bislett Stadion. Frigg var på en tid et av Norges aller beste lag. Ca. 25 000 tilskuere møtte frem og ca. 80 % av dem var av nordnorsk herkomst. Kampen ble særdeles jevnspilt og det var et ”tabbemål” som gjorde at Frigg vant 1 – 0. Resten er Historie, og for Glimt begynte klatringen mot toppen av Norsk fotball.


Sentralt i Helgens 50-års feiring: Arvid Halvorsen, et STORT navn i F.K. Bodø-Glimts historie og sammen med Trygve Tessem, grunnleggere for Glimts (og Nord-Norges?) identitet og selvfølelse?