En bildeskatt fra Træna med en helt spesiell forhistorie presenteres på Trænafestivalen 2015 og legges ut på Flickr.

 

Logo Sulitjelma Gruber

Det var i 1907 i Sulitjelma det skjedde, hendelsen som regnes som gjennombruddet for fagbevegelsen i Nord-Norge. 

Del av arkivet etter Bodø Rotary-klubber

 

Arkivene etter rotaryklubbene i Bodø er nå ferdig ordnet og katalogisert av Arkiv i Nordland (AiN). Materialet ble avlevert etter at de tre klubbene, Bodø Rotary, Bodø Øst Rotary og Bodø Mørkved Rotary ble slått sammen til en og samme klubb;  Bodø rotaryklubb, sommeren 2013. Etter dette er det to rotaryklubber igjen i Bodø: Bodø rotaryklubb og Bodø Sentrum rotaryklubb.

 

Arne Jørgensen 1940 (Privat eie)

Hver 17. mai går hundrevis av Nordlands barn, ungdom og voksne bak faner malt av en av Nordlands talentfulle malere – Arne Jørgensen. I dag er det få som husker ham, men i sin samtid var han en samlende person for kunstmiljøet i Bodø.

Speiderbevegelsen er en av verdens største barne- og ungdomsbevegelser ble startet i 1907. På verdensbasis her den ca. 40 millioner medlemmer og er representert i de fleste av verdens land. Bevegelsen ble stiftet av den britiske offiseren Robert Baden-Powell i 1907.

I anledning Samefolkets dag har vi funnet fram et fotografi fra en spennende fotosamlingen etter Charles Ravn.

I arkivene kan man finne mye forskjellig. Under ordning av arkivmateriale fra Fauske kommune dukket det opp en interessant eske.

Hermod Torbjørnsen (79) fant ut at det ikke var lett å få fisk utenfor Fredvang selv med GPS og ekkolodd. Det er ikke alle grunner eller steiner det står fisk under, og ikke alle ekkoloddvisninger av fisk gir god fangst. Dette resulterte i hefter med 55 registreringer av fiskemeder og fiskeplasser på yttersida av Fredvang.

 

Bibelhistorie på samisk

6. februar er det samefolkets dag. I den anledning har vi funnet fram en kuriositet fra arkivet. I Lurøy kommunes eldre arkiv fant vi en forkortet versjon av bibelhistorien. Boken er fra 1840, og er en oversettelse til samisk.

Portrett av Birger Eriksen med militære utmerkelser. Foto ca 1946. 

Bildet er hentet fra http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Birger_Kristian_Eriksen.jpg#file

Birger Eriksen var kommandant på Oscarsborg festning 9. april 1940. Han ga ordre om å åpne ild mot de fremmede krigsskipene som kom opp Oslofjorden.
Hva kan vi finne om ham både i arkivhyllene til Arkiv i Nordland og i de digitale arkivene man kan nå via internett?

En viktig epoke i Nordlands historie, væreiersystemet, er godt representert i AiNs magasiner. Her er et lite dykk i historien, akkompagnert av bilder fra Nordlandsmuseet.

Sangerstevne 1920 eller 1921, med Bodø Håndverkersangforening, Bodø Sangforening og gjester.

Fridthjov Anderssen nr 4 fra høyre på fremste rad med sangere.

Bildet er fra Sven Anderssens arkiv.

29. september 1874 ble Bodø Håndverkersangforening stiftet. Som navnet sier var det håndverkerne i Bodø som var medlemmene her. De fikk ikke være med i Bodø Sangforening som ble stiftet to år før. Bodø Sangforening ble lagt ned, og dermed er Bodø Håndverkersangforening den eldste foreningen i kulturfeltet i Bodø. 

Byen sett over havna, bygningene brenner og svart røyk stiger rett opp.

 

 

 

Fra arkivet etter Bodø sanitetsforening

En høstkveld i 1896 ble en av Norges første sanitetsforeninger stiftet, nærmere bestemt 30. november. Da møttes flere av Bodøs velstående kvinner med et mål om å starte en kvinnesanitetsforening i byen. Under ett år tidligere hadde Fredrikke Marie Kvam vært med og startet hovedforeningen Norske Kvinners Sanitetsforening. Hovedmålet med foreningen var å forestå utdanning av sykepleiere og bidrag til Hærens sanitet, i tilfelle arbeidet med unionsoppløsningen skulle lede til krigshandling. 

NM-finale 1975, Ove Andreassen og Harald Berg

 

 I 1916 fikk Bodø endelig fotballklubb.