Språkrådet har lansert en åpen versjon av stadnamnkartet

I 1986 startet «Stadnamnprosjektet i Nordland». 32 år senere, i 2018, ble kartet lansert på nett med 160.000 kartfestede stedsnavn. Stedsnavn på store og små lokaliteter fra alle kommuner i fylket. I tillegg er det samlet informasjon om hvert enkelt navn, for eksempel om opphav, uttale og natur- og kulturkategorier.

Språkrådet.no har nå laget en åpen versjon som gjør det mulig for publikum å se stedsnavn fra andre steder i landet og plasseringer fra Nordland som foreløpig ikke har blitt lagt ut på stadnamnkartet vårt.  

 

Klikk for stort bildeFra Bindal kommune kan vi se hvordan Staurneset fikk sitt navnStaurneset var et rettersted som fikk navnet etter at to søskenbarn fikk barn sammen. Til skrekk og advarsel ble disse to halshugget og plassert på staur slik at de som tok sjøveien til Vassås kirke fikk se hva som skjedde hvis man hadde utuktig omgang.

For å se språkrådets versjon så følg lenken: https://www.edd.uio.no/navneregistrering/aapen/hovedside.html

Vel inne i verktøyet kan du søke på område på ulike nivå:

  • Skriver du jokertegn * i feltet «Kommune», får du opp alt som er registrert i Norge. Med dette feltet kan du og avgrense søket til en kommune.
  • Med feltet «Fylke» kan du søke etter alle navn innenfor et fylke. Vær oppmerksom på at ny kommune- og fylkesinndeling ikke er på plass ennå.
  • Du kan avgrense søket mer med gårds- og bruksnummer. Her kan du og bruke jokertegn som: 45/* (alle navn under gårdsnummer 45), */1 (alle navn på bruksnummer 1 uavhengig av gårdsnummer)
  • Med feltet «Språk» kan du søke fram navn på norsk, samisk eller kvensk.
  • Du kan søke direkte i navnefeltet «Oppslagsform». Vil du for eksempel vite alle navn som begynner på «Stor», skriv du Stor* i feltet og trykker «Søk». Vil du avgrense det til mindre område, kan du bruke feltet nevnt ovenfor.

 

 

Hvis du vil bidra til å samle inn flere stadnamn fra Nordland så ta kontakt med Rune Kjelaas på runkje@nfk.no