Ekstraordinært tiltak i en ekstraordinær tid

Klikk for stort bilde -At fylkesrådet har besluttet å midlertidig kutte lørdagsruten på Nordlandsekspressen mellom Bodø og Sandnessjøen, og mellom Bodø og Svolvær, er et ekstraordinært tiltak i en ekstraordinær tid.

Det sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Bent-Joacim Bentzen. Han har forståelse for at rutekuttet påvirker mulighetene til å reise langs nordlandskysten, men sier dette handler om å sikre et stabilt tilbud framover, også etter koronatiden.

-Vi taper enorme summer på båter som går uten passasjerer. Når lørdagsruta kuttes midlertidig fram til midten av juni, er det fordi dette er en rute som i denne spesielle tiden har vært så godt som uten passasjerer, og som dermed smerter minst mulig, sier fylkesråd Bentzen.

Dyrt med tomme båter

Fylkesråden er tydelig på at dette ikke er en ønsket situasjon, men at besparelsene på å kutte lørdagsruta vil være med å sikre tilbudet framover.

-Fylkeskommunens økonomiske rammer har vært gjennom store kutt fra regjeringen over mange år. Nedstengingen av samfunnet, som jo har vært helt nødvendig under pandemien, vil utgjøre en stor tilleggsbelastning. Jeg håper på forståelse for at disse midlertidige kuttene er gjort i den hensikt å begrense konsekvensene så godt det lar seg gjøre, underbygger Bentzen.

Kommer sterkt tilbake

Han er tydelig på at Nordland fylkeskommune aller helst vil ha hurtigbåtene i drift for Nordlands befolkning og næringsliv. Bentzen vil bidra til en bra sommer for reiselivsnæringa.

-Jeg ønsker selvsagt hurtigbåtene, fergene og bussene i normal drift, og med så stort belegg som mulig. Samfunnet går på nå lavgir, men lørdagsrutene vil komme i drift igjen. Det vil også de ekstra sommerrutene som vi fikk svært god respons på i fjor, da vi doblet antall turer alle dagene gjennom sommermånedene. Forhåpentlig får vi også godt belegg denne sommeren. Både for vår, og for reiselivsnæringens del, avslutter fylkesråd Bent-Joacim Bentzen.

 

  • Nordlandsekspressen er den ruta som har flest passasjerer på lørdager. De siste lørdagene belegget vært 10 passasjerer i gjennomsnitt på lørdagsruta mellom Sandnessjøen og Bodø. De andre rutene har enda færre passasjerer.
  • Det er svært kostbart å kjøre tomme båter. Nordland fylkeskommune reduserer hurtigbåttilbudet på lørdager, samt noen helligdager i vår (1. mai, Kristi himmelfartsdag og 1. pinsedag).
  • Fra 20. juni kjører båtene alle dager, inkludert de ekstra sommerrutene Bodø – Hamarøy, Bodø – Myken og Myken – Sandnessjøen.
  • Fylkesrådet tar løpende vurderinger i tråd med de nasjonale retningslinjene. Smittevernstiltakene for å hindre spredning av pandemien veier tungt, og vil ligge til grunn når samfunnet gradvis åpner igjen.

Våre siste nyheter om koronaviruset