Veiviser til god munn- og tannhelse

Klikk for stort bildeMed god munnhygiene daglig og et bra kosthold påvirker man selv sin egen munn- og tannhelse i stor grad.

 

For nærmere informasjon, trykk deg inn på temaene under

 

Gode tannråd

Hvordan blir det hull i en tann?

Hull i tennene kommer av et bakteriebelegg i munnen som ofte kalles plakk. Dette bakteriebelegget bruker sukker (karbohydrater) til å lage en syre. Denne syren etser på tennene og forårsaker hull i tennene (karies)

© Norsk Tannvern

 

 

Sykdommer og plager i munnen

Hvordan skal man unngå sykdommer og plager i munnen?

For å unngå sykdommer og plager i munnen er det viktig å:

  • Rengjøre tennene nøye.
  • Ha vann som tørstedrikk.
  • Ha ett sunt kosthold med lite sukker.

Å rengjøre tennene nøye innebærer at man bruker god tid på å pusse tennene morgen og kveld med tannbørste og fluortannkrem.

Dette gjør man for å forebygge plakk, et bakteriebelegg som kan gi både hull i tennene (karies) og tannkjøttbetennelse (gingivitt og periodontitt)

For å bevare en god munnhelse er det også viktig å unngå bruk av tobakk.

 

 

Fluor

Hvorfor skal man bruke fluor?

Fluor gjør tennene mer motstandsdyktige mot hull i tennene (karies).

Små hull i den ytterste delen av tannen kan også stoppes når fluor er tilstede. Det viktigste ved valg av tannkrem er derfor at den inneholder fluor. 

De med økt risiko for karies kan trenge ekstra fluortilskudd i form av skyllemiddel eller tabletter. Ta kontakt med din tannklinikk hvis du er usikker på om du eller ditt barn har behov for ekstra fluor.

 

kosthold

Hva innebærer ett bra kosthold?

Regelmessige måltider med lite sukker er bra for tannhelsen. Det illustreres her med "sukkerklokka". Den viser at tennene trenger pause mellom måltidene. Om man inntar mat eller drikke med sukker regelmessig ved småspising, vil dette gjøre at bakteriebelegget produserer mye syre som gir hull i tennene.

Klikk for stort bilde

 

 

 

 

 

 

 

Vann er beste tørstedrikk.

Inntak av sure drikker som juice, brus, saft og iste forårsaker en annen type syreskade på tennene kalt erosjoner. Vann forårsaker ikke erosjoner og bør derfor brukes som tørstedrikk mellom måltider og om natten.

 

Et sunt kosthold minsker også sjansen for å utvikle andre livsstilssykdommer!Klikk for stort bilde

 

 

Kilder:

https://helsenorge.no/tannhelse

http://www.tannpleier.no/forebygging/ 

https://www.tannvern.no/tema/karies.html